Uutiset

16.7.2017Kisko-Seura kotiseuturetkellä MommolassaLue lisää »

HS 07122016 Rakentamisen myytit

Kulttuuri

”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

Perinnerakentamiseen erikoistunut arkkitehtitoimisto Livady sai tänään arkkitehtuurin valtionpalkinnon.

 

Livady.jpg

Livadyn Lauri Saarinen ruuvaa Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa. (KUVA: LIVADY)

Aino Frilander HS Paula Holmila

Julkaistu: 7.12. 11:21 , Päivitetty: 7.12. 13:26

TÄMÄN vuoden arkkitehtuurin valtionpalkinnon sai tänään keskiviikkona yllätysvoittaja, perinnerakentamiseen erikoistunut arkkitehtitoimisto Livady.

 

”Arkkitehtitoimisto Livadyn työ on valtavirrasta poikkeavaa, eettistä ja historiaa kunnioittavaa”, palkintoperusteissa kerrotaan. ”Toimisto tunnetaan perinteisten puurakennusmenetelmien elvyttämisestä, alaan liittyvien työmenetelmien kehittämisestä, opetuksesta ja omakätisestä toteutuksesta.”

 

Livadyn arkkitehtiosakkaita ovat Marko Huttunen, Pasi Kolhonen, Panu Lehtovuori, Juulia Mikkola, Mikko Mälkki ja Lauri Saarinen. Erityisesti toimisto tunnetaan uraauurtavasta työstään keskiaikaisten kirkkojen puisten kattorakenteiden tutkimisessa ja korjaamisessa.

 

LIVADYN vuonna 1994 perustaneet Huttunen ja Saarinen olivat kiinnostuneita perinnerakentamisesta, ja hankkivat myös restaurointimestarin nimikkeet.

 

”Se oli pahinta laman aikaa. Uskoimme, että tekemällä oppii. Siihen aikaan Suomessa ei oikein edes tiedetty, miten vanhat rakennukset oli ylipäätään tehty, työkalujakin täytyi etsiä”, kertoo Saarinen.

 

Vuosien varrella Livadyn arkkitehdit ovat käyneet lävitse satoja rakennuksia selvittääkseen menneiden aikojen rakennustapoja.

 

Tässä artikkelissa he kumoavat seitsemän yleistä harhaluuloa rakentamisesta ja rakennusten korjaamisesta.

 

1. Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein.

LIVADY: Ei pidä. Monet ennen 1960-lukua rakennetut talot on tehty niin hyvin, ettei niitä tarvitse koskaan peruskorjata, kunhan huoltoa ei laiminlyödä. Pitkäikäisiä, kunnostuskelpoisia rakennuksia voidaan yhä rakentaa.

 

2. Kaikki vanhat ikkunat pitäisi vaihtaa uusiksi energiaikkunoiksi.

LIVADY: Ei pitäisi. Uudet tehdasvalmisteiset ikkunat ovat usein korjauskelvottomia toisin kuin vanhat. Uusien valmistus, vaihtaminen ja vanhojen jätekäsittely voi kuluttaa enemmän energiaa kuin uudet ikkunat ehtivät säästää, ennen kuin ne on taas vaihdettava.

 

3. Kaikki rakennukset pitäisi eristää niin hyvin, etteivät ne kuluta juuri lainkaan lämmitysenergiaa.

LIVADY: Ei pitäisi. Suomen ilmastossa paksusti eristettyjen ulkoseinien ulko-osat jäävät niin kylmiksi, että niihin tiivistyy kosteutta, mikä lyhentää rakenteiden ikää ja voi aiheuttaa sisäilmaongelmia. Suomessa rakennukset ovat jo nyt niin hyvin eristettyjä, että lisäeristämisen vaikutus energiansäästöön on vähäinen. Rakenteen toimivuudelle lisäeristys voi sen sijaan olla iso riski.

 

4. Kaikkiin vanhoihin rakennuksiin pitäisi asentaa koneellinen ilmanvaihto.

LIVADY: Ei pitäisi, sillä vanha talo on vielä vaikeampi saada ilmatiiviiksi kuin uusi rakennus, ja koneellisen ilmanvaihdon aiheuttama alipaine voi imeä haitallisia aineita rakenteista sisälle. Koneellisten ilmanvaihtolaitteiden ikä on lyhyt.

 

5. Puun poltossa syntyvät pienhiukkaset ovat ihmiselle yhtä haitallisia kuin liikenteen synnyttämät pienhiukkaset.

LIVADY: Eivät ole. Puun poltossa syntyneet hiukkaset imevät itseensä vettä kulkiessaan ihmisen hengitysteissä, jolloin niiden koko kasvaa ja haitallisuus vähenee. Liikenteestä syntyvät pienhiukkaset ovat alun alkaenkin kooltaan pienempiä ja lisäksi vettä hylkiviä, joten ne päätyvät syvemmälle keuhkoihin. Asiaa on tutkittu muun muassa Lundin yliopistossa.

 

6. Rakentamisessa kannattaa suosia homesuojattuja materiaaleja.

LIVADY: Ei kannata. Herkästi homehtuviin luonnonmateriaaleihin, kuten puuhun, tulee harvoin sellaisia homeita, jotka ovat ihmiselle myrkyllisiä. Jos taas homemyrkyillä käsitelty materiaali pääsee homehtumaan, siihen tulee todennäköisesti ihmiselle haitallisia homeita, koska tavalliset, vaarattomat homeet eivät siinä pärjää.

 

7. Tilojen desinfiointi ehkäisee homevaurioita.

LIVADY: Päinvastoin; desinfiointi altistaa homevaurioille, sillä kun suurin osa mikrobeista on siivottu pois, jäljelle jää vain superhomeita ja kaikkein haitallisimpia bakteereita, joilla on paljon elintilaa. Muovimaalit estävät rakenteita kuivumasta ja hidastavat kosteusvaurioiden huomaamista, koska maali näyttää virheettömältä, vaikka rakenne sen takana olisi aivan märkä.